Emäsalon Lenkki 2012(Macki, Maria, Johan)

Efter 5 timmars sömn natten mellan fredag och lördag sökte sig en trött skeppare till butiken för att inhandla skaffning åt besättningen som denna gång bestod av dels vana östersjöfarare och å andra sidan en västnylänning med motorcyklar på hjärnan.

Traditionen trogen skaffades pizza för att klara av natten medan en del valde att ladda upp med biffar och lasagne på Palma de Pyy. Lätt vind var lovad, med sydvästlig sjöbris som skulle avta och bli till nordlig gradientvind på kvällen.

Detta till trots så skedde starten i nordvästlig vind och tack vare halv-jaktstart-lys-systemet så startade vi endast med Donna, den enda som var på samma Lys-tal. Vi valde p.g.a. den lätta vinden att snurra bredvid startlinjen vilket var ett ok val då vi kom över linjen inom 1-3 sekunder efter skottet, dock inte i full fart.

Donna var flera båtlängder efter och på vägen ut mot Sandhamn så körde vi om de första båtarna, Donna hade dock bättre koll på banan och gick kortare väg och gick därför om oss på insidan medan vi blev täckta av någon Bavariaklump i lovart. Några gippar genom sundet och på vägen ut krisade det nästan till sig då vinden plötsligt var sydvästlig och man just och just bar spinnaker. Bl.a. Fanni(I29) var här nästan upp på land och vi klarade just och just med spinnaker medan Donna tvingades ta ner. Slör mot vårt östra grannland och vi körde direkt om Donna i lovart då de hade problem att hålla drag i spinnakern i början. Vi drog sakta ifrån och jakten på de övriga påbörjades, framför oss låg nu en grupp med I29:or, Guy 33 Keo, Finnflyer 31 Aniara och eventuellt andra icke kända båtar. Vi valde ett spår på insidan, gick lägre och fortare och då vi gippade inåt så var samtliga på utsidan efter oss och endast Keo kvar att passera av denna grupp.

Efter långt dividerande tog vi beslutet att gå in, och sen ta kortaste vägen österut för att minimera riskerna, vi ville placera oss norr om konkurrenterna inför nordanvinden som skulle komma på kvällen. Vinden tiltade totalt några gånger och Keo valde att lämna innerspåret och gick ut mot havet vid Fagerö medan Aniara och Bice följde vårt innerspår ungefärligt i alla fall. Vi gled dock ifrån resten klart så kanske timmarna under båten i vår ändå märks, dock har lätt undanvind alltid varit en av våra bättre sidor men nu kändes det riktigt bra. Mellan holmarna syntes båtarna som valt att gå på havet och de verkade gå aningen bättre och då de skar in vid Bodö så såg det ännu ut som om de skulle gå framför oss.

Vindens gudar bestämde dock att vi hade skänkt tillräckligt med gåvor detta år och tog i igen med ca 4-5m/s från norr vilket gav oss halvvind samtidigt som de längre söderut ännu stod stilla i bleket. Spinnakern ner och i detta läge hade vi passerat alla utom alltid välseglande Camomilla som låg några hundra meter framför oss. Vi gick först med genua men valde sedan att hissa spinnaker då vinden öppnade upp mera på väg ner mot remmaren mot Onas.

Nu kom plötsligt en massa båtar från stora klassen utifrån havet och vi konstaterade kallt att de verkade segla fel bana, samtidigt störde detta oss då de annars hade varit långt bakom och vi fått leda fältet efter att ha passerat Camomilla mellan Onas och Emsalös sydspets.

Kryss i ca 4m/s upp längs Emsalös östra sida väntade och vi hade sällskap av Jasmiina som vi började jämt med och Ramdata som var några hundra meter bakom i början på kryssen. Skön kryss och vi höll nästan jämna steg med de större båtarna och vid nordspetsen var Ramdata ännu bakom medan Jasmiina var några hundra meter framför oss. Totaltilt strax efter bron och här väntade vi säkert 20 minuter innan vi kom ut på andra sidan och kunde glida iväg igen med större båtar bredvid oss och Ramdata bakom oss.

Slör tillbaka till Sandhamn som var rätt så händelselös förutom att Jasmiina körde på grund framför oss och vi först efter det märkte 1m grundet som var ”vitt vatten” på Navionics kortet. Ramdata + någon till gick förbi strax innan Sandhamn var det blev kryss igenom sundet. Vi följde i Ramdatas kölvatten och kom igenom utan större problem även om klipporna kändes lite väl nära ibland, tur att här inte var mera trängsel. Kryss igenom efter starten kunde lätt betyda katastrof.

På kryssen upp till HTPS var vi kanske inte helt koncentrerade mera efter en lång natt och missade säkert nån minut på dåligt vägval. Då vi inte såg någon ur klassen bakom oss så antog vi att segern torde vara klar och gick imål 05:54:57 efter 13 h 29 sekunder seglad tid och fick som väntat målskott. Då följande båt gick imål 06:11:46 så borde segern ha varit klar. Dock har man ännu inte lyckats få fram en resultatlista som stämmer utan excels sort-funktionalitet ställer tydligen till med oöverkomliga problem.

Resultaten finns här men som man kan se så är starttiderna totalt galna ännu.

Slutsats är väl att taktiken lyckades och båtfarten var helt ok i de situationer som vi kunde jämföra med övriga båtar. En del jobb finns kvar med att fundera på vilken fallspänning vi vill ha i genuafallet i olika vindar. Den över fem år gamla all-round spinnakern fungerar också utmärkt ännu och vi går både fort på läns och högt och hårt på halvvind så den verkar vara av sällsynt lyckad modell.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: