ORCI Worlds Dag 1

 

 

 

Första dagen skulle bjuda på ett långt offshorerace och bansträckningen var start österom Isosaari – Kasun – Porkkala – Kasun – Hramtsow – Isosaari – Särkkä och längden ca 62NM.

Starten skjöts upp ca 2h p.g.a. obefintlig vind, men då den väl infann sig så var den från västsydväst vad jag kommer ihåg vilket betydde kryss i lätt vind till kasun. Klass B2 var vi befann oss startade efter B1 och vi valde att följa vår taktik med att starta vid båten och slå bort till fria vindar. Vi startade i andra led och kom iväg skapligt. Kryssen ut till kasun karakteriserades av skift och ojämna vindbälten, vi lyckades väl klara oss skapligt även om pizzabåten tyvärr gjorde ett bättre sista slag vid kasun då man höll sig på högra  sidan av banan. Under kryssen så höll vi jämna steg med en estnisk JOS35:a och drog sakta ifrån Annalivia(Siesta 32) och tog ikapp Low. Tarantella valde att gå långt ut på havet.

Efter kasun blev det sträckbog mot Porkkala som snabbt öppnade upp då vinden vred medsols, snart blev det dags för spinnaker i ökande vind på omkring 5-7 m/s. I övrigt en ohändelserik sträcka till Porkkala var vi länge funderade på över eller underbåge, underbåge hade väl eventuellt lönat sig men vi valde att gå rätt så rakt på märket. Vid Porkkala låg vi ca 25-30 minuter efter tätbåtarna i vår klass vilket var ungefär enligt scratch sheeten. 

Medan tätbåtarna kunde sträcka de första sjömilen rakt mot Kasunen hade vinden vridit såpass mycket då vi kom dit att vi direkt tvingades kryss och gick ca 30 grader under märket. Här förlorade vi alltså massor mot de större båtarna. I övrigt var kryssen drag race mot Low som vi i början tog in på men efterhand drog de ifrån sakta då vinden och vågorna ökade. Vi började med den gamla AP genuan men bytte till G3 då vinden verkade öka och gick över 8m/s. Senare slog vi ut på havet mot en åskvädersfront ihopp om vind och vrid, men det enda vi hittade var mera regn och lite spänning. Vid kasunen hade vi kommit ifatt Low igen medan Raita II nästan kommit ikapp oss. First 31.7:orna Kumitursas och Miss Piggy hade åkt ifrån rejält på den hårda kryssen. 

Sträckbog mot Hramtsow och vi gick om Low (som startat 10 minuter tidigare) medan de bytte till G3. Vid Isosaari hittade vi med tur den orangea bojen och hissade i lugn och ro spinnaker efter den. Efter viss yrsel (vi trodde det var vid Kuggensten) hittade vi också målet vid Särkkä.

Resultat 31/38 i en segling var vi ansåg att vi gjorde det mesta rätt:

http://merenkavijat.fi/orcworlds2012/wp-content/uploads/2012/08/cresults_race_01_B2.html

Här tror jag nog att alla små båtar blev rejält negativt förfördelade av vinden som vred under benet Porkkala-Kasun.

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: