ORCI Worlds Dag 2

Tyngda av gårdagens dåliga resultat var besättningen taggad att visa en bättre sida i VM:ets första banseglingar som skulle ske på tisdag. Vinden skulle vara 8-14m/s från sydsydväst vilket visade sig stämma bra in.

Vi valde direkt att lägga G3 under vägen ut för att den är klart trevligare att hantera på bana och medelvinden låg redan över 8m/s och skulle öka under dagen. Kommittéen klarade av att sätta en 1,5M bana och märkena hölls underligt nog väl på plats, AP var dock uppe någon stund och starten blev således lite försenad från planerade 10.30.

I första starten lyckades vi hyfsat med vår taktik och var igen i andra led direkt vid båten och slog direkt till styrbords kant. Båten gick bra och vid kryssmärket låg vi helt ok till. Perfekt spinnakersättning igen och på länsen körde vi lågt och aggressivt och gick ikapp de flesta båtarna som verkade skära mera i vinden som nu var ca 10m/s enligt Nexus. Rundning och upp på kryss igen och vinden ökade till 12-14m/s och vi hade nu storen helt plan och nästan totalt utan kraft, men gick fortsättningsvis bra mot de flesta jämförbara båtar. Nu övervägde vi om vi skulle sätta spinnaker eller inte på den sista undanvinden då en del verkade börja fega ur.

Vi valde dock att sätta spinnaker men suggade dock ner helt för att köra aningen konservativare än förra länsen. Vi fick några trevliga surfar med max på över 14 knop och gick bra igen. Dock skulle vi tvingas till en gipp som vi väntade länge på ett bra läge för innan vi konstaterade att vi tar ner blåsan och gippar sen.

Här gjorde vi dock en dundertabbe och skicka två på fördäck för att få upp genuan. En brant våg slängde plötsligt aktern mot lovart och kinesaren var ett faktum. Spinnakerbommens ändbeslag gick av då spinnakerbommen träffade vattnet och spinnakerskotets schackel öppnade sig som en säkerhetsventil. Storskotet var dock runt en fallvinsch med några fingrar emellan och det tog en stund innan vi fick bort den vartefter vi kunde falla av igen. Kanske vi förlorade en minut eller så på manövern? Vi gick imål för genua och resultat var 9/38 trots den förlorade minuten…

http://merenkavijat.fi/orcworlds2012/wp-content/uploads/2012/08/cresults_race_02_B2.html

TBC…

Annonser

One Response to ORCI Worlds Dag 2

 1. blackmart alpha skriver:

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really great articles and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d love
  to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: